Mszyce to owady z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych obejmującego około 4500 gatunków. W Polsce występuje niemal 700 gatunków drobnych o delikatnej budowie.

Uciążliwe mszyce

Wiele z nich przechodzi skomplikowany cykl życiowy związany z ich różnorodnością, połączony z regularną, okresową zmianą rośliny żywicielskiej wiosną i jesienią. Żywicielem zimowym jest zazwyczaj drzewo, a żywicielem letnim roślina zielona. Nie wdając się w szczegóły życia biologicznego tych owadów, z punktu widzenia działkowca można określić, że są to po prostu wstrętne szkodniki. Mszyce są bowiem groźnymi szkodnikami uciążliwymi nie tylko dla roślin, ale dla każdego kto uprawia rośliny i musi walczyć z nimi przez cały sezon od wiosny do jesieni. Mszyce odżywiają się sokiem roślinnym a nadmiar cukrów wydalają w postaci rosy miodowej, z której pszczoły wytwarzają bardzo cenny miód spadziowy. Najbardziej smakuje im sok z młodych liści, gałązek, pączków, toteż atakują najdelikatniejsze części rośliny, które zaczynają się rozwijać. Szkody wyrządzone roślinom przez te owady można określić jako bezpośrednie i pośrednie. Szkodząc w sposób bezpośredni zakłócają metabolizm roślin, wysysając soki i powodując obumieranie zaatakowanych części roślin. Natomiast w sposób pośredni wyrządzają szkody poprzez przenoszenie chorób wirusowych roślin, a wydzielając spadź narażają rośliny na choroby grzybowe.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.